Nieuws archief

De start van PluZorg:

Pluzorg bijeenkomst

Op 21 maart was er voor alle medewerkers van PluZorg een bijeenkomst in schouwburg Het Park in Hoorn. Hier spraken Wouter Hart en Ruud Klarenbeek over het werken vanuit ‘de bedoeling’.
De komende tijd zal het binnen PluZorg dan ook gaan om ‘De bedoeling’. Hebben wij deze scherp en hoe zorgen we dat we hier dichtbij blijven?
Een kort impressie van deze avond is te zien in het volgende filmpje:

Klik hier voor uitgebreid verslag van deze avond.
Maart 2022)

PluZorg bruist van energie bij ‘de bedoeling’

[Hoorn] Op de eerste lentedag, 21 maart vierde PluZorg in Schouwburg Het Park in Hoorn de eerste gezamenlijke bijeenkomst voor haar medewerkers. De fusie tussen Het Zorgerf, Heemz.org en PROV Jeugd en Gezin, tot de nieuwe organisatie PluZorg vond officieel al plaats op 1 januari 2022 bij de notaris, maar nu kon iedereen elkaar echt fysiek gaan ontmoeten.
Daarom waren er ook meerdere informele momenten, zodat de ruim 120 nieuwe collega’s van de diverse zorgbedrijven contact met elkaar konden leggen en hun ideeën konden uitwisselen. Voor de kern van de avond waren Wouter Hart van Verdraaide organisaties en Ruud Klarenbeek, voormalig directeur/bestuurder van de JP van den Bent stichting uitgenodigd. Zij vertelden hun praktijkvoorbeelden bij het werken vanuit de bedoeling.

Sturen op geluk en werken vanuit de bedoeling

Bestuurder Jan Steven van Dijk startte op uitnodiging van dagvoorzitter Judith de Geus met in het kort de ambitie van PluZorg. “Er is een nieuwe organisatie geformeerd, zodat aangesloten organisaties elkaar kunnen versterken en zo meer middelen beschikbaar houden voor de directe zorg. Met name door cliënten en medewerkers centraal te stellen en te sturen op hun geluk. Niet vanuit een protocol, maar vanuit de bedoeling. Op die manier wil PluZorg de beste zorgverlener zijn en daarmee ook de beste werkgever.” Als voormalig ‘wethouder van geluk’ is hij zich bewust van hoe welbevinden en het deel uit maken van de gemeenschap kunnen bijdragen aan duurzaam geluk.

Hoe hebben medewerkers deze avond ervaren?

De drive om die ambitie waar te maken was voelbaar deze avond. Men kreeg energie van deze interactieve verhalen.
Joëlle Leydes, werkzaam op Het Zorgerf Waarland: “Het verhaal van Wouter Hart was heel herkenbaar. Hij gaf direct herkenbare voorbeelden, waarin ik het werken op Het Zorgerf herken, oplossingen zoeken voor situaties waar geen protocol op de schrijven valt. Na de pauze vond ik de lezing van Ruud Klarenbeek iets taaiere kost. Door zijn soms zwart/witte stellingen stond ik wel direct ‘aan’. Hij zette mij aan het denken. Na afloop ben ik met hem in gesprek gegaan. Hij triggerde mij vooral doordat hij startte met “De nieuwe JP van den Bent worden, dat gaat je niet lukken”. Ik zou het als compliment zien wanneer een organisatie op jouw organisatie wil gaan lijken. Maar zijn uitleg hierbij is dat een kopie niet werkt, het moet je eigen manier worden die bij jouw situatie, bij jouw mensen hoort. Ik heb een geweldige avond gehad. Ik heb veel nieuwe collega’s gesproken en hun tips opgeschreven in het uitgereikte notitieboekje.”

Ook Paul Medema van Heemz.org is verder geïnspireerd geraakt door deze avond. Wouter zijn verhaal over de zwemles is hem sterk bijgebleven: iedereen krijgt dezelfde zwemles, maar niet iedereen hoeft evenveel zwemkurkjes om zijn of haar buik te hebben. “Met ruim vijftig zorgbedrijven wil je per bedrijf uniek blijven en geen kopie zijn van elkaar. Het werken vanuit de bedoeling spreekt onze medewerkers aan: je vooral richten op de zorg, zonder al te veel randactiviteiten. Deze manier van werken wordt herkend, maar ik vind dat wij nog wel kritisch naar onszelf moeten blijven kijken. Doordat we nu PluZorg zijn kunnen we vanaf de werkvloer ‘kruisbestuiving’ organiseren tussen onze zorgbedrijven. Hierbij gaan we goed kijken wat bij ons als nieuwe organisatie past. De vraag ‘Zou je het thuis ook zo doen?’ is een mooie om daarbij mee te nemen.”

Nina Nesselaar van de dagbesteding wil ook graag haar ervaring met ons delen. “De inhoud van deze avond laat ons weer even goed kijken naar hoe wij ons werk doen. Zijn we soms te beschermend? Een andere manier van werken vraagt ook om een andere manier van verantwoordelijkheid nemen en uiteraard wel op de veiligheid letten. Je moet je altijd beseffen welk doel je voorop stelt. De weg naar je doel kan je op verschillende manieren aanvliegen. Ik ben ook heel benieuwd wat de raakvlakken zullen zijn tussen ‘Anders Vasthouden’ en Triple C.” Op de vraag of zij anders naar haar werk is gaan kijken zegt Nina: “Niet echt anders, maar ik ben mij wel heel bewust van de geluksmomenten van onze cliënten. Afgelopen week ging ik met een cliënt op bezoek bij een andere vorm van dagbesteding en toen sprak die cliënt letterlijk uit dat ze daar ‘echt zo gelukkig van wordt’. Dat één zo’n verandering zoveel verschil kan maken. Op dat moment is je cliënt blij en wordt je er zelf ook blij van dat je voor iemand het verschil kunt maken. Dat is waar we het voor doen.”

Vooruitblik

De komende tijd zal het binnen PluZorg dan ook gaan om ‘De bedoeling’. Hebben wij deze scherp en hoe zorgen we dat we hier dichtbij blijven?

Aanbod aan thuiszitters

mei 2024: PluZorg wil graag kwalitatief goede zorg bieden. Zo ook aan thuiszitters; jongeren die uitgevallen zijn op school. De reden van deze uitval is vaak complex, soms spelen er zaken in de thuissituatie, is er een achterstand ontstaan op school, zijn er frustraties op diverse gebieden die zich uiten in (ongewenst) gedrag. Het kind kan het even niet meer bolwerken. Hiervoor is geen pasklare oplossing, er is bij iedere jongere maatwerk noodzakelijk.

Om ons te voorzien van goede richtlijnen en didactische leerlijnen hebben wij Angelique Fial aangesteld als projectmedewerker. Zij ondersteunt de PROV Jeugd en Gezin medewerkers van de Koninginneweg in Opmeer om de beginsituatie van de jongere in kaart te kunnen brengen en in te schatten wat deze jongere nodig heeft op sociaal-adaptief gebied en hoe we kunnen bepalen op welk niveau de schoolse activiteiten aangeboden dienen te worden.

Het doel is om de jongeren weer op de rit te krijgen om weer naar school te kunnen. Dat vergt een combinatie van begeleiding op het gebied van zelfregulerende functies én leeractiviteiten. Wanneer er namelijk alleen dagbesteding wordt geboden, wordt de afstand tot school groter. Maar met alleen leeractiviteiten krijgt het kind vaak nog geen inzicht in wat zijn of haar gedrag teweegbrengt, of waar het überhaupt vandaan komt of hoe je iets op een andere manier kunt zeggen of doen.

Zoals je van PluZorg gewend bent, denken wij niet in ‘stoornissen’, maar willen wij kijken naar waar het gedrag vandaan komt. Wij willen inzetten op het sociaal-adaptieve vermogen van een kind; het leren passend te reageren. Niet alleen sociaal wenselijk, maar het leren van manieren om aan te geven wat ze voelen en denken.  Echter liggen aan het sociaal-adaptief vermogen een scala aan cognitieve, emotionele en motivationele processen ten grondslag die uiteindelijk het gedrag vormen. Door hierop in te zetten en dit te bespreken en ervaren kunnen kinderen meer controle krijgen over hun denken, voelen en handelen.

We starten deze pilot bij onze locatie in Opmeer en het doel is om deze informatie te gaan delen met de andere locaties binnen PluZorg/Heemz.org om zo een nog sterker aanbod te kunnen bieden op het gebied van dagbesteding gecombineerd met onderwijs .

Berichtgeving ongeval Het Zorgerf Aartswoud

UPDATE:

mei 2024:
De betreffende deelnemer van de dagbesteding is geopereerd en het gips op zijn hand is al vervangen. Het ziet ernaar uit dat alle vingers behouden kunnen blijven en het met revalidatie weer goed zal komen.
De cliënt is inmiddels alweer op Het Zorgerf op bezoek geweest. Iedereen is erg geschrokken van het ongeval en er is uitvoerig nagedacht en gesproken over wat we hiervan leren om dit in het vervolg te voorkomen.
Een bijzonder woord van dank willen wij richten aan het brandweercorps van Winkel. Hartelijk dank voor jullie adequate hulp ter plaatse en attente belangstelling daarna.

Maandag 6 mei heeft er bij het Zorgerf in Aartswoud een ernstig ongeluk plaatsgevonden, waarbij een deelnemer van de dagbesteding gewond is geraakt en behandeld moest worden in het ziekenhuis.
Het ongeluk gebeurde rond 10.30 uur, nadat de deelnemer tijdens werkzaamheden op de boerderij met zijn vingers bekneld is geraakt in de hefinstallatie van een tractor. Hulpverleners van de ambulance en brandweer waren gelukkig snel ter plaatse om assistentie te verlenen. Gevolg was helaas wel dat de deelnemer met verwondingen aan zijn hand met spoed naar het ziekenhuis moest worden vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen is geholpen. Op dit moment ziet het er naar uit dat er geen blijvend letsel is.
We betreuren het dat een dergelijk ongeval heeft kunnen plaatsvinden en hopen van harte dat het snel beter met onze deelnemer gaat, zodat hij het ziekenhuis binnen afzienbare termijn weer kan verlaten. De arbeidsinspectie en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn direct ingeschakeld.
Mochten er naar aanleiding van bovenstaand bericht vragen zijn, neem dan contact op met Jan Steven van Dijk.

Hoofdkantoor PROV Jeugd & Gezin is verhuisd

Het hoofdkantoor van PROV Jeugd & Gezin is verhuisd van Opmeer naar Nieuwe Niedorp.
Het is nu gevestigd aan Ooievaarsweg 4, in de voormalige katholieke school.

Kerstfeest in Aartswoud

Op zaterdag 10 december 2022 ontvingen wij onze medewerkers, vrijwilligers en medewerkers van aangesloten zorgbedrijven op onze nieuwe locatie in Aartswoud voor een kerstborrel. Het dorp was in dit weekend omgetoverd tot Kerstdorp. Het Zorgerf Aartswoud droeg hier een steentje aan bij, want de tent werd het hele weekend ook gebruikt voor de Kerstfair. De bij ons gemaakte kerstversieringen en kerstkaarten werden in onze winkel verkocht en hier was veel belangstelling voor. Als intermezzo werd er door de coördinatoren een kerstspel opgevoerd.

Kerstborrel kerstspel

Inspiratiepakket Heemz.org

De bij PluZorg aangesloten zorgbedrijven van Heemz.org ontvangen deze dagen allemaal een inspiratiepakket met daarin onder andere de nieuwe vlag van Heemz.org. Hoeveel heb jij er al gezien? Zet de foto’s hiervan op Facebook en tag ons (Stichting PluZorg) voor een leuke actie!

Rundveemuseum op TV

November 2022 was Rundveemuseum Aat Grootes op tv bij de KRO-NCRV bij het programma ‘Binnenste buiten’. Ons Het Zorgerf Aartswoud is gevestigd bij dit Rundveemuseum.
#pluzorg

Klik hier om het programma terug te kijken.

Nieuwe locatie van Het Zorgerf in Aartswoud

November 2022: De zorgboerderij bij het Rundveemuseum in Aartswoud is per 1 november 2022 van de Prinsenstichting overgaan naar PluZorg. Dat werd in juli aangekondigd.
Klik hier om het artikel te lezen zoals dat in het Noord-Hollands Dagblad gepubliceerd is op 27 juli jl.

Na een periode van zorgvuldige voorbereiding en overdracht is de sleuteloverdracht op 1 november 2022 een feit.
Klik hier om meer te lezen in het persbericht met foto van de sleuteloverdracht.

Ineke Huibregtsen directeur Prinsenstichting draagt de sleutel over aan Jan Steven van Dijk bestuurder Pluzorg

Landbouwshow in Opmeer

Op maandag 5 augustus 2024 waren wij met PluZorg weer van de partij op de Landbouwshow in Opmeer. Als zorgbedrijf met veel locaties met agrarische grondslag, mochten wij hier niet ontbreken.

240805 landbouwdag kraam

Naast dat wij hier met een kraam stonden om informatie te geven over onze zorglocaties, waren er ook bedrijven die hier een prominente rol vertolken. Zo was de Talentenhoeve uit Hoogwoud betrokken bij de Ere-escorte van de daggasten van het gemeentehuis naar de hoofdring waar de officiële opening plaatsvond.
Manege Warnaar uit Oude Niedorp heeft het ponylopen verzorgd voor kinderen. Bovendien zullen begeleiders en cliënten van Het Zorgerf Aartswoud samen met het Rundveemuseum historische koeienrassen tentoongesteld en gezorgd dat het hen aan niets ontbrak. 
Tevens hebben wij de eer gehad om een prijs uit te reiken aan de winnaar in de categorie Friezen.

prijsuitreiking Landbouwshow 2024 bijgesneden

Een foto van de prijsuitreiking.

Klik hier en kijk even op onze facebookpagina naar een flimpje van de opening van de Landbouwshow.

Vakantiefeest ‘De tropische dagen’

Begin augustus 2024 hebben wij op Het Zorgerf Waarland weer genoten van ons vakantiefeest met de cliënten. Er werden vele tropische spellen gespeeld, tropisch geluncht en wij hebben onze kleding een tropisch tintje gegeven. Ook hebben wij vele tropische dieren bekeken bij Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Iedereen heeft er erg van genoten!

tropische-dagen-2014-7
tropische-dagen-2014-8

Op 10/11 april zijn de eerste palen de grond in gegaan voor de Downdriehoek bij Zorgerf Winkel!
klik hier om meer te lezen in de nieuwsbrief van De Downdriehoek.

1e paal

De eerste symbolische paal werd geslagen door de toekomstige bewoners.

Eind mei 2024 zullen alle contouren van het gebouw zichtbaar zijn. Dankzij de pre-fab bouwwijze van de lokale ondernemers Kuin uit Schagen en Spaansen uit Winkel zullen in de komende week de eerste wand onthuld worden, de eerste verdieping worden geplaatst, vervolgens de wanden van de eerste verdieping en dan volgt al snel het hoogste punt! Wij zijn heel verheugd dat alles zo voorspoedig verloopt!

Dagbesteding Bij moeders in het Boetje van start

Vrijwilligers, coördinator en werknemers 'Bij moeders in het Boetje'

De medewerkers, vrijwilligers en coördinator van Bij moeders in het Boetje.

Half april 2024 is er dankzij PluZorg weer dagbesteding mogelijk ‘Bij moeders in het Boetje’ in Spierdijk (Voorheen het Broodboetje). De vorige zorgaanbieder was gestopt en dat vonden de cliënten heel jammer. Bij deze locatie mogen zij nu weer meewerken in de winkel en serveren zij een heerlijke lunch of (op afspraak) high-tea. Wie hier zou willen komen werken kan contact opnemen met Corine Klos van Het Zorgerf Aartswoud, zij is coördinator van de dagbesteding in deze winkel. Een goed verstaander zal hieruit de conclusie kunnen trekken dat ook de befaamde appeltaart uit Aartswoud hier te verkrijgen zal zijn bij de koffie of thee!

Kort en krachtig beleid

Maart 2024: PluZorg wil haar afdeling kwaliteit even in het zonnetje zetten. Zij werken aan de protocollen om deze overzichtelijk, kort en krachtig te maken.
Het uitgangspunt is dat een protocol maximaal uit één A4 mag bestaan en iedere medewerker daarop in één oogopslag kan zien wat er gedaan moet worden.
De processen in de protocollen worden dus voornamelijk visueel gemaakt aan de hand van infographics en stroomschema’s met beknopte informatie.

Ook het thematisch jaarplan is teruggebracht van negentien pagina’s naar twee pagina’s.

Nieuwe leden bij de raad van toezicht

Op onze vraag om nieuwe leden voor de raad van toezicht is in grote getalen gereageerd door kandidaten met vele goede kwaliteiten. Daarom hebben wij zelfs drie nieuwe mensen een plaats in de rvt kunnen bieden per 1 januari 2024.
Arjen Witte, Britt Mensink en Dieneke van der Meij zullen dan onze raad van toezicht versterken.

Arjen Witte RVT

Arjen Witte

Dieneke van der Meij rvt

Dieneke van der Meij

Britt Mensink rvt

Britt Mensink

Er zouden per 1 januari twee lege stoelen ontstaan aangezien Tineke de Schepper haar zittingstermijn afloopt en Marleen Wijnker in verband met de werkdruk binnen haar eigen bedrijf afscheid gaat nemen. We hebben ervoor gekozen om alvast een extra lid te benoemen aangezien het einde van de zittingstermijn van Gert Meijer ook in zicht komt per 1 januari 2025.
Wij zijn zeer dankbaar voor hun vele jaren van inzet voor het toezicht op de zorg en zullen hun vertrek niet ongemerkt voorbij laten gaan. 

Ontwikkeling in Winkelmadepark

Het gaat door!

PluZorg mag een nieuwe locatie openen op de plaats van het Thuishuis op het Winkelmadepark in Winkel. In het eerste kwartaal van 2024 zal deze locatie onder de naam ‘Winkelmade-ark’ haar deuren openen.
In dit gebouw zullen vijf cliënten van Pluzorg een appartement gaan betrekken. Eén oudbewoner van het Thuishuis blijft er wonen en er is een logeerkamer voor respijtzorg.

Daarnaast is er ook groen licht voor de nieuwbouw voor de Downdriehoek op deze locatie. De planning is dat deze locatie in het laatste kwartaal van 2024 open kan gaan.

Op 16 september 2023 publiceerde het NHD dit artikel hierover online. Klik hier om het te lezen.

Documentaire
De Wooncompagnie is een aantal jaar geleden begonnen met het concept om een community te starten op het Winkelmadepark. Iedere bewoner draagt zijn of haar steentje bij aan de woongemeenschap door zich hier zo’n 8 uur per maand voor in te zetten.
In 2021 maakte Frans Bromet de scriptvrije documentaire ‘Werk aan de Winkel’ met de bewoners van het Winkelmadepark.

Meer hierover lees je op de website van de Wooncompagnie: klik hier.

Om deze 23 minuten durende documentaire te bekijken op Youtube: klik hier.

Weidegang in Aartswoud met Caroline van der Plas

Op zondag 16 april mochten de koeien van het Rundveemuseum voor het eerst weer naar buiten. Voor deze gelegenheid had men BBB tweede kamerlid Caroline van der Plas uitgenodigd. Ze genoot van het groene landschap en de dieren rond ons Zorgerf Aartswoud. Tevens sprak zij haar waardering uit voor de combinatie van educatie, erfgoed, zorg en agrarische activiteiten op deze plek. Haar partij, de BBB wil graag die verbinding rond het groen sterk maken en houden; dat boeren en burgers elkaar kunnen vinden en met elkaar in gesprek gaan om te leren over het leven op de boerderij. Mensen vragen wel eens: “Waarom staan koeien bijvoorbeeld in de winter binnen?” Omdat het gras niet groeit als het onder de 10 graden is buiten. Dan krijgen de dieren binnen hun eten en staan zij warm. Dat leren zij als zij het de boer vragen.

IMG_3497 kopiëren

De combinatie van agrarische activiteiten en neven activiteiten ten behoeve van welzijn en het sociaal domein draagt zij een warm hart toe. De omgang met dieren en de natuur is goed voor iedereen, maar kan van nog grotere betekenis zijn voor onze doelgroep.
Als kanttekening zet zij wel dat we goed moeten kijken wat er nodig is en wat de hoofdactiviteit van het bedrijf blijft. “Bijvoorbeeld tien boerencampings in een regio is misschien wel teveel van het goede. Maar is er behoefte aan zorg of kinderopvang bij de boerderij? Dan moeten we kijken hoe we dit vorm kunnen geven zonder dat de huidige regelgeving knelt,” aldus Caroline van der Plas. Zij nodigt ons dan ook uit om kenbaar te maken als deze wet- en regelgeving ons in de weg zit en wij voorstellen hebben ter verbetering.

Klucht van de koe een enorm succes!

Het 10 jarig bestaan van het Rundveemuseum en de bijbehorende zorgboerderij (Nu Het Zorgerf Aartswoud) is eind juni gevierd met het opvoeren van een toneelstuk in het Westfries: ‘De Klucht van de Koe’ onder regie van Tim de Haan. De spelers kwamen uit de regio, waaronder onze eigen Corine,  coördinator van Het Zorgerf Aartswoud.

Klucht van de koe

Het was een enorm succes, meer dan 10 voorstellingen waren uitverkocht en het publiek heeft ervan genoten.

Landbouwdag Opmeer

Op maandag 7 augustus wordt de landbouwdag gehouden in Opmeer. Met zoveel zorgbedrijven op agrarische locaties mag PluZorg daar natuurlijk niet ontbreken. Wij zullen het publiek over onze activiteiten en mogelijkheden informeren bij onze stand. Onze cliënten en hun begeleiders zullen hier weer een gezellige dag beleven! Het programma is te vinden op de website van de landbouwdag. Klik hier om het programma te lezen.

Dupla en Het Zorgerf in de media

Op vrijdag 2 juni stond er een mooi artikel in het Noord-Hollands Dagblad met daarin de samenwerking tussen stichting Dupla en Het Zorgerf die cliënten ten goede komt.
Klik hier om het artikel te lezen.